RSS
 

Straszące dynie, czyli halloweenowe babeczki cytrynowe :)

31 paź

Dziś Halloween! :) :) :)

Na zachodzie znane także jako Hallows’ Eve, czyli przeddzień święta duchów (bliskich zmarłych), obchodzony w karnawałowy sposób poprzez maskarady, bale, imprezy na cmentarzach i tzw. Trick or Treat, czyli obchodzenie domów sąsiadów przez gromadkę dzieci i zbieranie słodyczy lub robienie psikusów, jeśli słodyczy nie otrzymano :).

(Źródło obrazka: www.wordonfire.org)

„Halloween, Hallowe’en – zwyczaj związany z maskaradą i odnoszący się do święta zmarłych, obchodzony w wielu krajach nocą 31 października, czyli przed dniem Wszystkich Świętych. Odniesienia do Halloween są często widoczne w kulturze popularnej, głównie amerykańskiej.
Halloween najhuczniej jest obchodzony w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Mimo że dzień nie jest świętem urzędowym, cieszy się po święcie Bożego Narodzenia największą popularnością. Święto Halloween w Polsce pojawiło się w latach 90.
Głównym symbolem święta jest święcąca w środku dynia z wyszczerbionymi zębami. Inne popularne symbole to duchy, wampiry, czarownice, trupie czaszki itp.” (Źródło:
Wikipedia)

Dziś specjalnie z tej okazji, wykorzystując uroczą foremkę do babeczek, którą dostałam od mojego TŻ Piotra :), przygotowałam śliczne cytrynowe babeczki-ciastka, które jeszcze ciepłe ozdobiłam półpłynnym dżemem z owoców dzikiej róży, który ślicznie zastygł tworząc galaretkę w miejscu oczu, nosków i buź straszących dyń :) :).

Składniki (na 12-18 babeczek, w zależności od wielkości i pożądanej wysokości):

✔ 200 g mąki pszennej tortowej lub kukurydzianej
✔ 160 g cukru
✔ 130 g masła
✔ 100 ml mleka
✔ 2 jajka
✔ 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
✔ szczypta soli
✔ 3 płaskie łyżki kaszki kukurydzianej
✔ starta skórka z jednej wyszorowanej cytryny
✔ sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Masło i cukier utrzeć na puszystą masę, dodać jajka i miksować do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Wlać mleko a następnie stopniowo dodawać przesiany z mąką proszek do pieczenia i sól. W następnej kolejności do masy dodać startą skórkę z cytryny i sok z cytryny oraz kaszkę kukurydzianą.

Masę nakładać do silikonowych foremek bezpośrednio lub używając ozdobnych papilotek.Piec w 180-190°C około 16 minut w zależności od ilości ciasta.

Po upieczeniu ostrożnie wyrzucać z formy i układać wzorkiem do góry. Ozdabiać według uznania :).

Oczywiście jeśli nie macie ciekawych foremek pasujących do Halloween możecie upiec je w formie klasycznych babeczek ozdabiając kolorowymi papilotkami lub tematycznie dekorując, ponieważ babeczki z tego przepisu pięknie wyrastają, są żółciutkie, z wierzchu lekko zarumienione i spękane – jak klasyczne znane wszystkim muffinki :).

Smaaaaczneeeegoooo… :)

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Sanma

    31 października 2013 o 17:20

    Hahaha jakie upiorne :D

     
  2. ~pierogi

    1 listopada 2013 o 22:33

    o matulu!!! jakie rozkoszne !!!

     
  3. ~omlet na słodko

    9 listopada 2013 o 19:48

    domowe delicje:)

     
  4. ~tortyonline

    2 grudnia 2013 o 13:47

    Naprawde piękne babeczki! :) Wyglądają super!!