RSS
 

Hot dog bałkańsko-meksykański ;)

05 wrz

Hot-dog. Danie szybkie jak prędkość światła ;). Zawsze jak jesteśmy głodni to idealny sposób na zaspokojenie głosu (chociaż u mnie często kończy się na parówce z musztardą ;)). Wczoraj jednak wysiliłam się i (choć z niemałym ślinotokiem :P) przygotowałam to danie, bo mój Luby też był głodny po powrocie z pracy.

Jak już powszechnie wiadomo nie uznaję władzy wyższej niż ta należąca do kuchni meksykańskiej :). Po prostu uwielbiam i wielbię bez względu na potrawę i sposób przygotowania. Jak dla mnie ta kuchnia łączy w sobie to co najlepsze – wyraźny smak, prostotę, szybkość i łatwość przygotowania, dopieszczenie kubków smakowych i nieopisaną sytość :).
Kuchnia meksykańska to zatem dobra, a wręcz subiektywnie patrząc najlepsza ;) alternatywa dla szybkiego smacznego i sycącego dania, od którego wrzucić można niemal wszystko co mamy w lodówce i będzie to dobrze smakować ;).
Nie mogłam pominąć kuchni bałkańskiej, bo w końcu jeden z łownych składników tego dziwacznego na pierwszy rzut oka hot-doga to ajvar, o którym ostatnio już wspominałam i na który przepis Wam „sprzedałam” ;).

Składniki (na 6 hot-dogów, 2-3 porcje):

✔ 1 opakowanie tortilli ze szpinakiem (6 szt., 20 cm; Lidl)
✔ 6 cienkich parówek (najlepiej z szynki, ale drobiowe też będą dobre)
✔ 60-80 g ajvaru (może być też sklepowy, ale ten domowy jest zdecydowanie lepszy :))
✔ 80-100 g sera żółtego
✔ 2 pomidory
✔ przyprawy: sól, suszone jalapenos
✔ dodatki: sos czosnkowy lub śmietana, sałata lodowa, konserwowe papryczki jalapenos itp.
[potrzebne będą także wykałaczki]

Sposób przygotowania:

Piekarnik ustawić na termoobieg na 180°C. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory pokroić na małe kawałki, w razie potrzeby wcześniej pozbawiając twardej skórki. Placki tortilli posmarować ajvarem, posypać startym serem (część zostawić do posypania z góry), nałożyć na placki po 1 parówce i trochę pomidora, lekko posolić i przyprawić papryczką jalapenos. Ciasno zawinąć każdą tortillę w rulon i spiąć 2 lub 3 wykałaczkami. Ułożyć ciasno w żaroodpornym naczyniu. Posypać startym serem i ewentualnie pod niego konserwową papryczką jalapenos pokrojoną w plasterki. Zapiekać 15 minut, uważając by krawędzie ciasta się nie spaliły.
Podawać z sałatą lodową i sosem czosnkowym lub gdy planujemy ostre hot-dogi – z kwaśną śmietaną. Przed serwowaniem najlepiej wyjąć wykałaczki :).
Smacznego! :)

     

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~mopswkuchni

    8 września 2013 o 20:32

    Pomysł z zapieczeniem tym hot dogów jest dla mnie strzałem w 10 ;)

     
  2. Veronica

    2 grudnia 2013 o 21:52

    Pomysłowy przepis na parówkę ;) Aniu, ja bym dodała jeszcze kukurydzę :)))