RSS
 

Słodkie letnie warzywa z ryżem

20 sie

Każdy z nas choć raz zastanawiał się na pewno jak mogłyby smakować warzywa inne niż na słono, w octowej zalewie, w sałatce czy w surówce. Średnio pracuje nasza wyobraźnia jak o to chodzi. Dlatego chciałabym Wam ułatwić sprawę, przedstawiając side dish w postaci słodkich warzyw letnich z ryżem.
Ten side nadaje się idealnie do szaszłyków, potraw z grilla, filetów drobiowych lub ryb. Łączy w sobie zalety zarówno sałatki warzywnej jak i podstawy z ryżu. Zapraszam do testowania i dzielenia się opinią, czy właśnie tak sobie wyobrażaliście to danie :).

Składniki (2-3 porcje):

✔ 1 woreczek ryżu białego (100g)
✔ 1 średnia ładna zielona cukinia
✔ 1 duży dojrzały pomidor
✔ 1 czerwona papryka
✔ 1 mała zielona papryka
✔ 2 łyżki cukru trzcinowego
✔ 0,5 szklanki soku pomarańczowego z miąższem lub świeżo wyciśniętego
✔ pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
✔ 1 małe wczesne jabłuszko (u mnie papierówka z działki)
✔ 1-2 łyżki oleju słonecznikowego
✔ szczypta soli

Paprykę czerwoną i zieloną umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić na niego pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę przesmażyć a następnie przykryć i zmniejszyć ogień. Od czasu do czasu zamieszać. Pomidora umyć (można sparzyć i obrać jeśli skórka jest twarda) i pokroić w kostkę. Cukinię umyć, pozbawić końcówek i pokroić wzdłuż na 4-6 pasków a następnie w plasterki około 5 mm. Jabłko umyć, obrać, pozbawić „ogryzka” i pokroić w kostkę. Do duszonej na patelni papryki wlać sok pomarańczowy, dodać pokrojonego pomidora, jabłko i cukinię, zamieszać dokładnie od dna, przykryć i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, dodać cukier trzcinowy, szczyptę soli dla wyrównania smaku i gałkę muszkatołową. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Ryż ugotować według zaleceń na opakowaniu, odcedzić i dodać do warzyw. Pogotować jeszcze około 3 minut.

Po po 3 minutach ryż z warzywami odcedzić na sicie ułożonym na garnku, tak by można było pozostały sos zredukować na gazie około 5 minut (redukowanie powstałego sosu nie jest konieczne).
Odcedzony ryż z warzywami za pomocą łyżki/gałkownicy do lodów nakładać na talerz. Na koniec polać odcedzonym wcześniej i/lub zredukowanym słodkim sosem. Smacznego! :)

 

        

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~mopswkuchni

    20 sierpnia 2013 o 22:44

    Ciekawe danie. Poproszę o oznaczenie wpisu wówczas będę mogła dodać go do akcji Warzywa psiankowate 2013 :)