RSS
 

Smaczne i zdrowe placki cukiniowe… inaczej

12 sie

Kocham cukinię. Jej delikatny smak pozwala na wykorzystanie jej w niemal każdy sposób – zarówno do dań na słodko, sałatek, dżemów jak i klasycznych dań na słono. Mamy sezon na cukinię i powinniśmy czerpać z niej ile się da! Dlaczego? Oto kilka powodów…

Cukinia składa się w 90% z wody, jest warzywem zdrowym, niskokalorycznym i lekkostrawnym. Jest wiele sposobów jej przyrządzania. Wybornie smakuje na surowo jako dodatek do sałatek, może być również duszona, smażona, faszerowana, zapiekana z makaronem, przyrządzana w cieście, ale nie tylko. Robi się z niej także pasztety, marynaty, a nadaje się nawet do kiszenia! Cukinia pomoże nam też w trudnej sztuce dekorowania potraw,  gdyż jej kwiaty są jadalne, a przybrane nimi potrawy nabierają atrakcyjnego, niecodziennego wyglądu.
Oprócz walorów smakowych i dekoracyjnych cukinia jest cennym źródłem takich pierwiastków jak wapń, fosfor, żelazo, magnez, oraz witamin – B1, B2, PP i C.
Powszechnie uprawiana jest we Włoszech, Francji, Bułgarii i Egipcie, ale stała się popularna również w Polsce.  Zbiera się ją od czerwca do sierpnia, ale w sklepach jest na szczęście dostępna przez cały rok.  Owoce cukinii są długie, zielone lub żółte, i wyglądem przypominają dużego ogórka. Znawcy cukinii radzą, żeby unikać owoców dłuższych niż 30 cm z brązowymi lub żółtymi plamami, a wybierać okazy o błyszczącej, ciemnozielonej skórce. Kolejna rada – cukinia trzymana w dłoni powinna się wydawać ciężka jak na swój rozmiar
(Źródło: smaczniezdrowo.pl).

A zatem – do dzieła! Przedstawiam Wam placki z cukinii inaczej, choć w wersji na słono, do złudzenia przypominającej placki ziemniaczane :)!

Składniki (na 10 średniej wielkości placuszków/2-3 porcje):

✔ 1 duża cukinia
✔ 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
✔ 5 łyżek mąki
✔ 1 jajko
✔ 1 łyżka drobno startego sera (np. parmezan)
✔ pół cebuli
✔ kilka łodyżek zielonej pietruszki
✔ przyprawy: sól, pieprz, Vegeta – do smaku
✔ olej lub oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Cukinię dobrze umyć, pozbawić końców i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja ścieram zwykle razem ze skórką jak jest ładna). lekko posolić i odstawić na 10 minut aż puści wodę. Po tym czasie odcisnąć cukinię i odlać wodę. Cebulę i pietruszkę zieloną posiekać. Do odciśniętej cukinii dodać posiekaną cebulę i pietruszkę oraz skrobię, mąkę, starty ser i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Przyprawić delikatnie solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz Vegetą (należy posmakować czy masa ma porządny przez nas smak). Na patelni rozgrzać łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. Placuszki nakładać łyżką i lekko spłaszczać (sugeruję nie robić dużych placów, bo nie będą takie ładne i chrupiące). Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor, w zależności od upodobań.
Podawać obowiązkowo z sosem czosnkowym lub dipem pomidorowym :).

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz