RSS
 

Biszkoptowy omlet śniadaniowy ;)

10 sie

Cykliczny i nieodłączny dylemat weekendu – kto i co zrobi na śniadanie. Żadnemu z nas oczywiście nie chce się wywlec z łóżka i lecieć „do garów”. W sobotnie i niedzielne poranki liczy się prostota i dobry smak oraz to, by nie ubrudzić całego zlewu naczyń ;). A zatem… może omlet? Mylnie kojarzy się nam zwykle z jajecznicą lub naleśnikiem, choć i tak można go przyrządzić. A co gdyby przypominał ciasto? Był w smaku jak biszkopt? Podany był z bitą śmietaną i owocami? A może z dżemem? Ciekawe, którą wersję Wy pokochacie :).

Składniki (na patelnię około 25 cm):

✔ 3 średnie jajka
✔ 3 łyżki mąki pszennej (u mnie tortowa)
✔ 3 łyżki mleka
✔ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
✔ 1 łyżeczka cukru waniliowego lub 4 krople aromatu waniliowego
✔ szczypta soli do smaku
✔ 0,5 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić w misce na sztywną pianę. Żółtka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy lub aromat oraz sól wymieszać w drugiej misce i stopniowo dodawać do piany z białek cały czas miksując na wolnych obrotach. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Olej podgrzać na patelni a następnie wlać ciasto. Smażyć na średnim lub małym ogniu pod przykryciem aż od dołu zacznie odchodzić a góra zacznie lekko się ścinać. Wówczas przewrócić omlet na drugą stronę (np. zsunąć z patelni na talerz, przykryć go patelnią i obrócić alby wylądował z powrotem na patelni ;)). Podsmażyć do zezłocenia.
Podawać można omlet z dżemem, bitą śmietaną i owocami. Gdy podajemy z bitą śmietaną odczekajmy aż nieco ostygnie, bo inaczej cała śmietana się rozpuści (tak jak u mnie zaczęła się rozpływać, ale to ze względu na letni żar w kuchni :(). Smacznego i słodkiego śniadania do łóżka :).
[Omlet można także podać tylko z owocami i cukrem lub cukrem pudrem:]

   

 

Tags: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. kulinarna148

    10 sierpnia 2013 o 10:46

    Z chęcią skusiłabym sie n a takiego omleta mniam ….

     
  2. ~Ervisha

    10 sierpnia 2013 o 11:00

    Co za pychotka ;D

     
  3. ~Beata

    28 sierpnia 2013 o 07:28

    Pycha mino, że za drugim razem dodałam mąki żytniej do wypieków chleba zamiast pszennej też smakował wyśmienicie :)