RSS
 

Dżem z truskawek z bazylią

06 sie

Dżem z truskawek zrobiłam już dawno, jak był sezon. Ale ostatnio natknęłam się na przepis na blogu W krainie smaku na przepis na dżem bardzo truskawkowy z bazylią. Nie dawał mi on na tyle spokoju, że zrobiłam zakupy w Tesco E-zakupy (polecam serdecznie!) i kupiłam nawet nie drogo 1 kg ślicznych truskawek (Wielka Brytania…). I zrobiłam ten dżem :). I oczywiście jak to ja.. musiałam go zmodyfikować… Ale teraz przynajmniej macie wybór ;).

Składniki:

✔ 0,5 kg pozbawionych szypułek truskawek
✔ łyżeczka soku z cytryny
✔ pełna szklanka cukru
✔ 10-12 listków bazylii (ja dałam 12 żeby był intensywny aromat)
✔ 1/2 op żelfixu 2:1
[Jeżeli trudno jest Ci odmierzyć pół opakowania żel-fixu, to możesz podwoić proporcje i użyć całej paczki ;)]

Sposób przygotowania:

Generalnie to według opisu na opakowaniu żel-fixu 2:1 ;). Ale tak: owoce umyć pozbawić szypułek, duże truskawki rozdrobnić. Wrzucić do garnka, wlać sok z cytryny i wsypać żel-fix. Zagotować. Dodać posiekaną bazylię i cukier i gotować około 3 minut. Zawartość garnka można lekko zmiksować blenderem, jak ktoś lubi kremowe dżemy – ja lubię czuć owoce ;).

Gorący dżem (najlepiej zostawić go na minimalnym grzaniu na palniku i mieszać „co słoiczek”) szybko nakładać od wyparzonych wrzątkiem słoiczków tak by nie ubrudzić krawędzi. Szybciutko zakręcić i postawić do góry dnem. Po rozłożeniu całego dżemu odczekać 5 minut i można odwrócić słoiczki. Bon appetit! :)
[Kasia z W krainie smaku poleca ten dżem do kanapek z masłem orzechowym, dlatego też Wam go do tego polecam (dlatego go zrobiłam ;)) ale równie dobrze będzie się komponował z sernikami i innymi deserami]

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Jagienka

    6 sierpnia 2013 o 23:33

    ciekawe połączenie! chętnie wypróbuję